Campus Vesta, het Antwerpse provinciale opleidingscentrum voor hulpdiensten in Ranst, onderzoekt of het in het nabije en enkele jaren geleden aangekochte fort van Broechem oefeningen kan houden zonder de aanwezige en beschermde vleermuispopulaties te storen.

Een eerste studie heeft uitgewezen dat er zes vleermuiskolonies verspreid zijn over het hele fort en dat er vleermuizen naartoe komen vanuit de ruime regio, tot Herentals toe.

Het fort van Broechem wordt door zowat 500 vleermuizen gebruikt als winterverblijf. In het najaar komen ze er al rondzwermen om te paren. Vleermuisexperts van Natuurpunt vingen een aantal exemplaren en gaven hen zendertjes mee om hun bewegingen in kaart te brengen.

"Er zijn zes soorten in het fort aanwezig en die blijken elk hun eigen voorkeursloca tie in h et complex te hebben", zegt John Botte, milieucoördinator van Campus Vesta.

"Het fort is een gedroomd oefenterrein voor ons om allerlei scenario's na te bootsen, maar we zullen rekening moeten houden met het historisch erfgoed en met de beschermde vleermuispopulaties. Zo zijn proeven met vuur niet goed omdat de vleermuizen dan voor lange tijd zouden wegtrekken, maar kunnen we het fort in bepaalde delen van het jaar bijvoorbeeld wel betreden om gijzelingsacties te simuleren."

Tegen 2020 wil Campus Vesta een plan klaar hebben rond welke oefeningen in het fort kunnen plaatsvinden en in welke periode van het jaar. Dat moet dan door de overheid goedgekeurd worden. (pp)